Tilbage

Detaljeret programbeskrivelse af lederspireprogram med aktiviteter og datoer

Her finder du detaljerne om lederspireprogrammet med indhold og datoer.

Detaljeret program beskrivelse over indhold og datoer for lederspireforløbet

I det følgende beskrives programmet og aktiviteterne for Lederspireforløbet.

I rammerne for Tønder Kommunes Væksthus for ledelse og som en del af udviklingen af kommende ledere, vil den første aktivitet for ledere af medarbejdere, være at identificere et lederfrø.

Ofte vil det være en medarbejder, der tager stort ejerskab, mestrer den gode kommunikation, og går foran. Muligvis har lederen selv identificeret potentialet, eller en lederkollega har set det og giver inputtet videre, det kan også tænkes at medarbejderen selv udtrykker ønske om at starte op på lederprofessionen. Herefter tager leder og leder-frø en samtale (se vejledning i bilag 1) og tager en drøftelse af spørgsmålene i filen ”Skabelon til identificering af spirer”. I forbindelse med opstart af programmet for 2024 er deadline 16. april 2024.

Herefter vil HR samle kandidatfeltet og præsentere det for styregruppen cirka den 17. april 2024, hvor styregruppen udvælger 10-15 kandidater til opstart i 2024.

Efter styregruppe beslutningen vedr. årets deltagere, informerer HR lederen om kandidaten er optaget på forløbet eller ikke. I begge tilfælde tager HR og leder en samtale sammen med de indstillede leder-frø.

Ved optagelse informeres den kommende leder-spire om næste skridt og den samlede plan. Såfremt leder-frøet ikke bliver optaget i år, holder leder og HR en udviklingssamtale med medarbejderen for at identificere en handleplan for udvikling til evt. optagelse i kommende forløb.

Når lederspiren er kvalificeret starter selve lederspire forløbet, som består af følgende komponenter:

Læring i praksis
Teorien bag denne tilgang udspringer fra Kolbs læringsteorier omkring læringsstile og sikrer at læring om ledelse som profession bliver udøvet og forstået ud fra konkrete øvebaner på egen arbejdsplads. Metoden styrkes ved god instruks inden opstart på øvebane og ved feedback efter udførelse, således at læringen forankres og udvider forståelsen for ledelsesprofessionen.

Som en del af lederspireforløbet udarbejder lederspirens egen leder øvebaner til styrkelse af læring om ledelse som profession. Lederen igangsætter øvebane(r) sammen med lederspiren i perioden fra 17. april til 01.maj. 2024.

Personprofil og coaching
Evnen til selv-reflektion er kendt som et vigtigt parameter for personlig udvikling og i særdeleshed for ledere og kommende ledere, da disse påvirker store dele af organisationen og dermed ikke kun har betydning for egen arbejdsindsats.

Derfor vil en personprofil og coaching være en del af forløbet og giver følgende fordele:

Forståelse og identifikation af egne styrker og udviklingspunkter, bevidsthed om værdier og hvad der er vigtigt og evnen bedre beslutningstagning ved at forstå egne motivationsfaktorer. Dermed opnår spiren mulighed for personlig vækst, øger samarbejdsevnen og styrker spirens robusthed.

I perioden 18. april til 20. maj afholder HR coaching og feedback sessioner med lederspirerne. Lederspiren modtager en rapport over analysen og resultatet.

For at klæde lederspirens egen leder på til at styrke lederspirens personlige og faglige udvikling, holder HR også feedback sessioner vedr. lederspirens profil med lederen i perioden 15. maj til 01. juni. Lederen modtager en lederrapport med analysen og resultat.

Lederspire Mentor:

Mentorskabet en strategisk udviklingsaktivitet, der støtter Tønder Kommunes langsigtede strategiske mål for lederudvikling i Tønder Kommunes Væksthus for ledelse.

Mentorprogrammer støtter således organisationens behov for kompetenceudvikling. Gennem mentorprogrammets design og udviklingsdrevet match mellem mentorer og mentees udvikler vi kommende ledere til morgendagens ledelsesopgaver. Og skaber dermed succesfulde resultater og løfter kerneopgaven i samspil med det stærke professionelle lederskab i Tønder Kommune.

Mentorskabet er en vigtig komponent i at sikre at lederspiren vækster sit lederskab ved feedback, og en spørgende, anerkendende tilgang fra en erfaren leder, der bliver matchet af HR i forhold til at styrke lederspirens udviklingspunkter (jf. profilanalysen). HR har opgaven at finde det gode match mellem en mentor fra en anden del af organisationen med stærke kompetencer indenfor menteens udviklingsområder, således at mentorskabet bliver kompetenceudviklingsdannende. Udviklings- og kompetencebaseret match mellem mentor og lederspire finder sted i perioden 3. – 14. juni 2024.

Alle ledere i Tønder Kommune er kvalificerede til at blive mentor og tilmelder sig som mentor via et internt jobopslag.

Se jobopslaget 

Sidste frist for tilmelding er 15. april 2024.

For at kunne styrke spirens udviklingspunkter, afholder HR møde med mentorer om deres spires profil analyse i samme periode, efter matchet er foretaget.

I januar eller februar 2025 afholdes praktikdag for spiren i mentorens organisation. Her vil mentor stå for afholdelse af en øvebane i sin organisation og vil give feedback og sparring til spiren ved praktikdagens afslutning.

Udviklingsaftale:

For at sikre læring og forankring af ny viden i forhold til udviklingen fra lederfrø til lederspire, udarbejder leder og lederspiren en uddannelsesaftale, hvor aftalte læringsmål fastholdes. Udviklingsaftalen skal være færdiggjort senest 30. juni 2024.

Fortrydelsesmulighed:

Sommetider slår livet en krølle og planer må ændres. Derfor vil det være muligt for lederspiren at genoverveje deltagelsen i leder-spire programmet. For at koordinere dette med uddanelsinstitutionen (se næste afsnit) er sidste frist for rettidig framelding 30. juni 2024.

Uddannelse:

For at styrke det personlige ledelsesfundament, indgår modul 1 ”Det personlige lederskab og forandring” i lederspire programmet.  Opstart på uddannelsen er 1. september 2024 og eksamen ligger i december 2024. Såfremt lederspiren ikke opfylder de uddannelsesmæssige optagelseskrav, vil de blive realkompetencevurderet af UCSYD.

Netværk:

For at sikre at læring, udvikling og selvreflektion igangsættes spirenetværk, som faciliteres af ledelseskonsulent. Netværket mødes som udgangspunkt en gang månedligt, dog oftere ved behov. (For eksempel op til eksamen). Opstart finder sted september 2024. Spirenetværket fortsætter frem til april 2025.

Løbende sparring:

HR afholder opstartsmøder med både ledere for lederspirer og mentorer i maj måned og vil også løbende sikre information og sparring i disse netværk.

Evaluering:

I april 2025 evalueres spireprogrammet sammen med spirer, ledere og mentorer. Feedback bruges til at styrke og udvikle lederspireprogrammet.

Klar til første lederjob:

I april 2025 er lederspiren klar til første lederjob i Tønder Kommune.