Definition af samskabelse
Den overordnede definition og guide til hvordan vi arbejder med samskabelse i Tønder Kommune.
Hvordan medarbejdere og ledere arbejder samskabende i Tønder Kommune
En forudsætning for, at vi i Tønder Kommune lykkedes med, at borgere og medarbejdere samskaber fælles løsninger, er at medarbejdere og ledere ved, hvordan vi gør, når vi samskaber i Tønder Kommune.
Til det formål har vi denne fælles definition og guide til, hvordan medarbejdere og ledere arbejder samskabende i Tønder Kommune
Vi samskaber med borgerne, når vi aktivt involverer borgerne i formuleringen af fælles opgaver, hvor løsningen ikke er kendt. Vi ejer opgaven i fællesskab, og vi bruger hinandens viden og ekspertise til at finde fælles løsninger, der er baseret på borgernes ejerskab og som understøtter borgernes mestring.
Når vi samskaber, skal vi turde udfordre vores egen fortælling om os selv og turde se os selv gennem borgerens øjne. Vi skal stille os over i borgernes sko og være nysgerrige på, hvad de tænker og oplever. Det er grundlaget for at kunne samskabe.
Alt for ofte laver vi løsninger ”på vegne af”, sjældent ”sammen med” og stort set aldrig ”på initiativ fra” borgeren. Det essentielle ved samskabelse er netop bruddet med tanken om den styrende offentlige sektor.
Samskabelse handler om at anerkende borgere som de mennesker, de er – med følelser og basale behov. Vi skal forsøge at sætte vores ”faglige antagelser” om borgernes adfærd og intentioner lidt på hold, og i højere grad være nysgerrige på det menneske, vi sidder overfor. Hensigten er, at den enkelte medarbejder i hvert enkelt møde med borgeren overvejer, hvad der er ‘det rigtige’ frem for udelukkende at fokusere på at ‘gøre det rigtigt’.