Vejledning til spire evaluering
Her finder du en vejledning til brug af excelfilen til brug for samtalen med dit lederfrø.
Lederspireprogram - vejledning til evaluering af lederfrø
Tillykke - du er nu i gang med at starte lederudvikling fra frø til spire op i din afdeling.
Måske har du selv identificeret et lederfrø, måske har du fået et praj af en af dine leder kolleger, en af dine medarbejdere eller måske har du en medarbejder, der selv har udtrykt ønske om at starte ledervejen op i Tønder Kommune.
Alle veje er gode og lederudvikling under Tønder Kommunes Væksthus for Ledelse er et vigtigt strategisk initiativ, som bidrager med en systematiseret og transparent tilgang til lederudvikling og initiativet ”Det gode arbejdsliv”.
Du står nu foran opgaven, at skulle indstille et lederfrø til at deltage i det næstkommende lederspireprogram og derfor holder du en udviklingssamtale med dit lederfrø/dine lederfrø, hvor du tager udgangspunkt i Tønder Kommunes Leveregler og sammenholder det med observeret arbejdsadfærd og udlevede kompetencer.
Det er vigtigt, at du fokuserer på, at både du og deltager har fælles mål med samtalen, som er at medarbejderen får mulighed for at udvikle sig i sit arbejde.
Du har inden mødet forberedt dig og vurderet kriterierne i excelfilen og tager en dialog baseret tilgang, med fokus på, at være åben og imødekommende i forhold til
- at der vil være udviklingspunkter og
- at det er en del af samtalen også at identificere disse, således at vi sammen identificerer en udviklingsaktivitet.
Du kan støtte dig op ad levereglerne:
Sig det:
- Vi siger tingene som de er
- Vi lytter aktivt og kommunikeret tydeligt
Lær af hinanden:
- Vi giver feedback og deler viden
Brug hinanden:
- Vi spotter talenter og udvikler deres potentiale
Del sejrene:
- Vi har altid øje for et muligt forbedringspotentiale
Find fælles løsninger:
- Vi har fælles mål og alles bidrag til at nå dem er vigtige.
Forberedelse til mødet:
I din forberedelse vurderer du dit leder-frø efter en skala fra 1 – 10 og nedenfor er der en vejledning til at bruge skalaen. Husk i din forberedelse af samtalen, at tage udgangspunkt i konkrete eksempler og observeret adfærd, således at I sammen får skabt et godt, transparent samarbejdsrum i evalueringen. Det er ikke en forhandling, du har stadig ledelsesretten, men det er vigtigt, at i deler forståelsen af konklusionen på mødet.
Hvad kan der komme ud af mødet:
- Hvis dit lederfrø endnu ikke er klar til at blive indstillet som lederspire, har I nu skabt klarhed over udviklingspunkter, som I kan udarbejde en handleplan på og på den måde finde en fælles løsning. På den måde kan dit leder-frø og du arbejde på at opkvalificere det ledelsesfaglige, og dermed genoverveje et lederspire forløb senere. Overvej om du skal lave en handleplan som en MUS aktivitet.
- Hvis samtalen munder ud i, at I begge vurderer, at dit lederfrø er klar til at blive lederspire, indstiller du din medarbejder ved at oprette en Frø-Spire handlingsplan i SafetyNet inden den 3. april 2024 (se separat vejledning om Frø-Spire i SafetyNet). Herefter vurderer styregruppen om dit lederfrø bliver optaget i programmet.
- Hvis I begge under samtalen vurderer, at ledelse ikke er planen for nu, kan du vurdere om I skal tage et MUS møde og arbejde videre med udvikling som en MUS aktivitet.
Du bruger skalaen som følger:
Værdi Tolkning
1 - 3 Denne adfærd/kompetence observeres sjældent og er ikke en fremtrædende del af fagligheden
4 – 5 Denne adfærd/kompetence observeres af og til og er en mindre del af fagligheden
6 – 7 Denne adfærd/kompetence observeres ofte og er en genkendelig del af fagligheden
8 - 10 Denne adfærd/kompetence bruges ofte og kendetegner fagligheden
Har du brug for sparring i løbet af din forberedelse eller assistance til samtalen, så tag gerne fat i
ledelseskonsulent Maj-Britt Gøbel på e-mail maogo@toender.dk eller tlf. 21 59 34 92.