Tilbage

Oversigt over lederspireprogram

Her finder du programbeskrivelsen af lederspireprogrammet

Lederspireprogram

Lederudviklingsprogram:
”Tønder Kommunes væksthus for ledelse”

Baggrund
I Tønder Kommune ser vi lederskabet som et fundamentalt element for at opnå kommunens mål og få strategierne til at leve. Gennem kvalificeret ledelse sikrer vi, at organisationen hele tiden arbejder i samme retning samtidig med, at vi har fokus på et sundt og sikkert arbejdsmiljø, så den gode opgaveløsning og trivsel altid går hånd i hånd. Vi har indtil nu primært anskuet ledelse, som en disciplin, men for at lykkes med fremtidens ledelse, så kan det være fordelagtigt til tider, at anskue ledelse som en opgave.

Dette kan være med til at skabe et større ejerskab for projekterne og et større fællesskab i organisationens opgaveløsning.

Den bæredygtige løsning er i centrum, og derfor arbejder vi med udviklingstrappen. Udviklingstrappen hjælper os med at sætte fokus på, hvordan vi hele tiden kan have de ledelseskompetencer til rådighed, som vi har brug for.

Med Udviklingstrappen lægges der op til, at vi skal dyrke vores egne ledertalenter lige fra medarbejderen, som stadig blot er nysgerrig på ledelsesrollen til den erfarne leder, som måske drømmer om en dag at tage skridtet videre.

Samtidig skal vi sikre, at alle ledere til enhver tid kender og lykkes med deres opgave – uanset hvilket ledelses-niveau de befinder sig på. Men ledelsesopgaven i dag er ikke nødvendigvis den samme som ledelsesopgaven i morgen. Derfor skal vi også hele tiden sørge for at se fremad og forberede os på, hvad morgendagens
udfordringer kalder på. Således at vi også i fremtiden skal kunne yde den bedst mulige service for borgere, virksomheder og øvrige samarbejdspartnere, og således at vi kan rekruttere og bibeholde de mest kvalificerede medarbejdere. Derfor må vi være indstillet på, at man aldrig kan stoppe med at udvikle sig som leder.

Derfor igangsættes lederudviklingsprogrammet ”Tønder Kommunes væksthus for ledelse”.

Formålet med programmet er at dyrke ledelse ved at iværksætte flere forskellige vækstfaser og endnu flere delmål. For det første skal vi dyrke det på den måde, at vi spotter og udvikler lederspirerne i organisationen. Vi skal så frø hos de talenter, som måske ikke selv havde fundet vejen, og vi skal skabe trygge øvebaner til når de første kimblade skal sættes.

For det andet skal vi dyrke ledelse som et fag eller som en opgave sammen med vores eksisterende ledere. Vi skal sætte lys på ledelsesdisciplinen og sørge for, at lederne har de rette betingelser for ikke kun at lykkes med, men også vokse og trives i deres rolle som ledere både nu og i fremtiden. Dette vil blive et løbende projekt med gentagelser af det der virker og nye tiltag, som så løbende vil blive evalueret.

For at en lederspire skal trives og en nuværende leder kan vokse, er det vigtigt, at man på de enkelte fagområder er opmærksom på at skabe de rette vækstbetingelser. Kun i en kultur hvor der er plads til at øve sig og prøve tingene af, vil vi kunne sikre vækst på alle niveauer. Vi skal investere i og arbejde intenst på at skabe ledere, der vækster til at kunne se problemstillinger på tværs af søjler og anskue opgaver i helheder på tværs.

Lederudviklingsprogrammet gennemføres med udgangspunkt i fire faser, som repræsenterer fire vækststadier i ledelse. Disse suppleres med dertilhørende særlige målrettede indsatser, som f.eks. kunne være at skabe særligt fokus på ledelse på tværs – disse særlige indsatser ”gødes” ekstra meget i perioder. I hver fase gennemses og revideres eksisterende indsatser, og hvor det er nødvendigt, udarbejdes der nye indsatser, som kan være med til at styrke arbejdet i det pågældende stadie.

Lederudviklingsprogrammet ”Tønder Kommunes væksthus for ledelse” blev lanceret i oktober 2023 på lederakademidagen og har siden hen både fået input fra direktion og strategiforum. Derudover har programmet siden medio januar haft UKON med på sidelinjen til at hjælpe med at kvalificere lederudviklingsprogrammet og støtte op om de tiltag, der kræver ekstern hjælp i starten for at sikre ejerskab og engagement ved alle ledere for at give projektet det bedste afsæt.

Formål

  • At sikre, at vi i Tønder kommune får styrket indsatsen omkring vækst i ledelse med programmet.
  • At skabe et væksthus med fokus på at dyrke og skabe gode vækstbetingelser for kontinuerlig udvikling af ledelse gennem hele levetiden med blik for organisationen som helhed.

Dette indebærer kompetenceudvikling på forskellige niveauer og indsatser, der kan være med til at sikre, at vi både kan rekruttere, udvikle og skabe tilknytning for fremtidens ledere.

Delmål

  • At sikre at vi I fremtiden kan udvikle og rekruttere nye ledere fra egen organisation samt rekruttere ude fra
  • At sikre at nye ledere får den bedst mulige start i deres job
  • At sikre at lederne hele tiden har de rette kompetencer til at kunne lykkes med  på eget niveau samt muligheden for at udvikle sig mod andre ledelsesniveauer
  • At sikre at der sker kontinuerlig evaluering og opfølgning med henblik på at sikre
    den fortsatte udvikling af den enkelte leder
  • Udvikle lederne til fremtidens lederopgave

Værdier
Programmet bygger på og bidrager samtidig til at understøtte Tønder Kommunes Leveregler, Ledelsesgrundlaget, Udviklingstrappen samt Strategi for det gode arbejdsliv.

Herudover er det altafgørende, at det færdige produkt er bæredygtigt – det vil sige, at det i høj grad skal understøtte, at det er ledelseskæderne og de lokale arbejdspladser, der selv kan være de drivende kræfter i forhold til at sikre den fremtidige rekruttering, udvikling og fastholdelse af ledere.

For at lykkes med dette er det vigtigt, at der skabes lokalt ejerskab til løsningerne.

Projektorganisering
Projektejer: Direktionen
Projektleder: Kirsten Müller, Afdelingsleder for HR og Jura
Projektgruppe: Maj-Britt Gøbel, Ledelseskonsulent i HR
Vakant stilling, Udviklingskonsulent i HR

Styregruppe
En fagchef fra hvert direktørområde + en leder fra et andet ledelsesniveau fra hvert direktørområde

Referencegrupper
I løbet af projektet nedsættes løbende referencegrupper bestående af ledere, konsulenter og medarbejdere med særlig viden om og
interesse i den pågældende del af projektet

Følgegruppe: Strategiforum
Lederudviklingsprogrammet er tænkt som et kontinuerligt projekt, der løber fra nu af og over en lang periode. Vi har sammen med UKON taget afsæt i, at kunne opstarte fasen vedrørende frø/spireprojektet her i foråret 2024, og vil nu invitere flere deltagere med ind i det videre forløb med de andre faser, herunder en styregruppe.

Styregruppen, som udpeges af direktionen skal være med til, at træffe og kvalificere beslutninger om udviklingen af de næstkommende forløb i lederudviklingsprogrammet.

Derudover skal de være med til at udvælge lederspirer, der skal på diplommodul i det personlige lederskab. Endvidere skal de være med til at nedsætte ad hoc referencegrupper, hvor relevante konsulenter, ledere, medarbejdere inviteres ind, så at vi løbende får kvalificeret vores næste udvidelse af de forskellige faser med relevante input, så der skabes ejerskab og følgeskab i hele organisationen.
Styregruppen refererer til Direktionen, som er projektejer. HR understøtter styregruppen med projektledelse.

Strategiforum vil løbende blive inddraget til videre kvalificering af næste skridt i projektet.